Tre ministrar avsatta i Sydkorea

Sydkoreas omstridde president Lee Myung Bak gav på måndagen tre ministrar sparken. Genom att möblera om i ledarskiktet hoppas presidenten få stopp på de massiva protesterna mot köttimport från USA.

Massprotesterna mot presidenten och den nya konservativa regeringen har pågått sedan början av maj. Den tändande gnistan var att importstoppet mot amerikanskt kött upphävdes, men sedan har missnöjet spätts på mot presidentens sätt att styra landet.

Hans popularitet har dalat trots att han tillträdde för bara några månader sedan.

Nu hoppas president Lee på att ommöbleringen bland ministrarna ska få demonstranterna att lugna ner sig. Senast förra månaden byttes alla de närmsta medhjälparna ut i ett försök att få opinionen på bättre humör och i dag var det jordbruksministern, hälsoministern och utbildningsministern som fick gå.

Sydkorea var tidigare en av de största exportmarknaderna för amerikanskt kött, men handeln upphörde efter larm om galna kosjukan. Nu har regeringen hävt det fem år långa importstoppet och i helgen samlades 50 000 demonstranter i huvudstaden och krävde att avtalet skulle rivas upp.

Enligt politiska analytiker gjorde regeringen en total felbedömning av den sprängkraft som köttfrågan hade och undervärderade medborgarnas rädsla för galna kosjukan.

I helgen framträdde också presidenten i en tv-intervju, och där gjorde han en så kallad pudel, bad om ursäkt och sa att han borde ha lyssnat mer till folkets röst.

Men han varnade också för att protesterna skadade landets ekonomi. De utländska investerarna får kalla fötter och det är Sydkoreas rykte ni sätter på spel, sade han.

Den här ommöbleringen i kabinettet var det sista kortet presidenten hade i rockärmen, säger en sydkoreansk professor i statsvetenskap, men det är inte säkert att det kommer att rädda honom, säger han, för frågan är om det inte redan är för sent.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@sr.se