Regeringen tvekar om sjukskrivning utan sjukdom

Regeringen har undvikit problemet att sjukersättningen utnyttjas för annat än sjukdom. Det anser Edward Palmer, professor i nationalekonomi och enhetschef på Riksförsäkringsverket. Regeringen har låst fast sig i synen att alla som är sjukskrivna är sjuka.
– I ett försök att inte ifrågasätta sjukskrivningarna för de som behöver dem, har man inte försökt få grepp om de problem som finns, men det måste man göra i framtiden, säger Edward Palmer, enhetschef på Riksförsäkringsverket. Regeringens utgångspunkt, tydligast formulerad av arbetslivsminister Hans Karlsson, har varit att den som är sjukskriven är sjuk. Men Edward Palmer menar att samlad forskning och kunskap visar att sjukförsäkringen också används för att lösa andra problem än sjukdom. Sjukfrånvaron dubbelt så hög som i EU Han pekar bland annat på att de som har anställning i Sverige har en sjukfrånvaro som är dubbelt så hög som i nästan alla andra europeiska länder, utan att folkhälsan är sämre. Utan att diskutera detta kan man inte komma tillrätta med de höga sjuktalen, menar Palmer. – Jag tror vi måste ta den diskussionen ändå, säger Edward Palmer. Det är så att sjukskrivning används för mycket mer än det var tänkt ursprungligen och den bör föras överallt i samhället. Att regeringen inte tar diskussionen, tror Edward Palmer beror på att det är politiskt känsligt. Fler förändringar på väg Han tror att regeringen blir tvungen och ser de senaste förslagen om att sänka sjukersättningen för den som är sjuk och slopa den helt för den som är arbetslös, som signaler om att det kan bli ännu större försämringar av försäkringen. Han tror också att regeringen kan komma att nå målet att halvera sjuktalen till 2008, dels på grund av den uppstramning av sjukskrivningarna man nu föreslår, men framförallt därför att konjunkturen försämrats. – När det är sämre tider har vi lägre sjukskrivningstal, säger Palmer. Det har vi sett sedan vi började föra statistik över sjukskrivningarna och det är samma mönster i Holland och Norge.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".