Polisen bör få bötfälla för nedskräpning

Polisen bör lättare kunna bötfälla den som skräpar ner. Förslaget kommer från kommunalrådet Gösta Bergenheim i Varberg, en kommun som varje sommar får stora problem med skräp på gator och badplatser.

– På en lördag- och söndagsmorgon när vi har haft en fin helg så kan det se förskräckligt ut utmed de mest frekventerade ställena i Varberg.

– Det är både ungdomar och äldre som väljer att dumpa sitt skräp lite varstans, slänga påsar som måsarna tycker ser kul ut att öppna. Så borde det inte vara tycker jag, säger Gösta Bergenheim.

En ölburk kastad på gatan. En engångsgrill inslängd i en buske i parken. Enligt stiftelsen Håll Sverige Rent kostar det skattebetalarna närmare en halv miljard kronor om året att hålla våra gator rena från skräp.

– Jag tycker inte att det är okej att vi med skattepengar ska plocka upp skräpet efter var och en som borde kunna ta hand om det själva, säger Gösta Bergenheim.

I ett brev till riksåklagaren föreslår Gösta Bergenheim att man ska ta bort kravet på att en åklagare måste kopplas in för att bötfälla den som skräpar ner.

I stället vill kommunalrådet att en polis direkt ska kunna skriva ut en böteslapp när han eller hon kommer på någon med att till exempel slänga en flaska på gatan.

--Jag tycker att det är värt några hundra i böter på direkten och får man det tror jag inte man gör om det, säger Gösta Bergenheim.

Enligt en SIFO-undersökning från förra året vill 68 procent av svenskarna att fler ska bötfällas för nedskräpning. Rose Marie Gustafsson från Varberg håller med.

--Det vore önskvärt för så här kan det inte hålla på, det blir bara ett lort-Sverige, säger Rose Marie Gustafsson.

Riksåklagaren har redan skickat Gösta Bergenheims förslag till åklagarmyndighetens utvecklingscentrum för miljöbrott i Malmö.

Vice överåklagaren där, Gunnar Hadell, säger till Ekot att han tror att polisen av resursmässiga skäl skulle få svårt att övervaka även den här typen av brott.

Efter semestrarna ska miljöåklagare ändå titta närmare på förslaget. Redan tidigare har det kommit krav på mer rättsliga insatser mot nedskräpning.

I vintras sa stadsbyggnadsborgarrådet Mikael Söderlund i Stockholm att det borde bli böter för den som kastar skräp utanför stadens papperskorgar.

För drygt ett år sen sa två riksdagspolitiker att miljöministern borde ta initiativ till en handlingsplan mot nedskräpning. En av dem var centerpolitikern och mjölkbonden Erik A Eriksson.

– Det som retar mig allra mest är när aluminiumburkar slängs till exempel på gärden där det växer gräs. Om man kör med slåttermaskin där så riskerar det att hamna i fodret och då åker små, små bitar av aluminium in i kon och hamnar till slut i hjärtat och då dör kon.

– Det tycker jag är ett tydligt exempel på att den som har skräpat ner har tagit livet av ett djur och det tycker inte jag är okej.

– I dag får människor betala böter direkt på plats om de urinerar, om de pissar på allmän plats. Det är väl att gå nästa steg då, att fundera på om inte folk kan slänga skräp där det ska ligga så får man fundera över böter tycker jag, säger Erik A Eriksson.

Jens Möller, Göteborg
jens.möller@sr.se