Storbritannien

Fyra miljoner ton livsmedel per år slängs

Bristen på mat och de höjda priserna är en av frågorna på G8 mötet i Japan där ledarna för världens rikaste länder träffas. I Storbritannien slängs mer än fyra miljoner ton livsmedel varje år.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown kräver nu insatser för att öka produktionen av mat i världen men han uppmanar också brittiska hushåll att sluta kasta så mycket livsmedel.

Det är väl bra att påminna folk om att de slänger mat för åtta pund i veckan säger premiärminister Gordon Brown.

I Storbritannien slängs mer än fyra miljoner ton livsmedel varje år, mat som egentligen kunde ha ätits upp. Det visar en undersökning som brittiska regeringen låtit göra.

Det betyder att en brittisk familj kastar mat för över fem tusen kronor om året. Paulette Smith är en av av dem.

Paulette Smith erkänner att hon slänger bort mat som blivit kvar för länge i kylen. Det britterna slänger mest är potatis, bröd, äpplen, kött och grönsaker.

I Sverige är vi inte bättre. En undersökning från Karlstad universitet visar att uppemot en femtedel av alla livsmedel som köps i Sverige hamnar i soporna.

I Storbritannien hoppas nu regeringen att britterna ska bidra till att få ner de höga priserna på mat som framförallt drabbar de fattiga länderna genom att sluta slösa och kasta mat.

Sara Burnett kommer ut från butiken med en kasse i handen men hon har inte köpt för mycket.

– Jag handlar färska varar varje dag för att slippa slänga, säger Sara Burnett.

För att lösa matkrisen i världen och producera tillräckligt med livsmedel i framtiden måste produktionen av vissa grödor fördubblas i Afrika de närmaste fem till tio åren hävdar Gordon Brown som nu hoppas att G8 mötet ska enas om en plan för hur det ska gå till.

Brittiska regeringen tror också att genmodifierade grödor kan spela en viktig roll.

Samtidigt som världsledarna på G8 mötet oroar sig för matbristen så går de loss på en åttarätters middag påpekar flera brittiska tidningar.

Camilla Kvartoft, London
camilla.kvartoft@sr.se