Farc-fritagningen

Hjälporganisationer kritiserar fritagningen

Nu riktar humanitära organisationer kritik mot fritagningen av Ingrid Betancourt och 14 andra av Farc-gerillans gisslan.

Den colombianska militären lurade gerillan att de var en humanitär mission som med hjälp av läkare och sjuksköterskor skulle transportera fångarna med helikopter till en annan plats i Colombia.

Loris de Filippi är chef för belgiska Läkare utan Gränsers mission i Colombia, som har flera läkare och sjuksköterskor utsända i fält.

Att felaktigt använda en humanitär täckmantel på detta sätt kan sätta allting på spel, både våra utsända och lokalbefolkningens liv. Vi är oroliga över att det här kommer skapa problem för Läkare utan gränser i Colombia framöver, säger Loris de Filippi.

När Colombias försvarsminister Juan Manuel Santos gick ut och detaljerat beskrev fritagningen av Ingrid Betancourt och de andra 14 fångarna hos Farc förklarade han att militären hade tränat i flera månader för att se ut och bete sig som en internationell humanitär organisation som skulle hjälpa Farc med att transportera de kidnappade.

Helikoptern målades röd och vit och man specialrekryterade militärer med utländskt utseende som bland annat låtsades vara sjukvårdspersonal.

President Uribe har sagt att inga kända märken eller emblem har använts men likväl har militären berättat att man i detalj studerat rörelsemönster och beteende hos de utsända som tidigare har medverkat vid frivilliga överlämningar av fångar.

Christer Zettergren, generalsekreterare för svenska Röda Korset, säger att det kan få mycket negativa konsekvenser för humanitära organisationer om man inte kan lita på den deras neutrala mandat.

– När man blandar ihop roller, då blir det besvärligt. Vi måste alltid uppfattas som oberoende och neutrala. Oavsett om det handlar om fritagning av gisslan, om det handlar om mat eller om det handlar om någonting annat. Det är väldigt vem som gör vad och vilket syfte man har när man gör saker och ting, säger Christer Zettergren.

Loris Di Filippi säger att man fortfarande försöker skapa sig en exakt bild av vad som hänt för att eventuellt framföra sin kritik till Colombias regering. Men oavsett vilken organisation som den colombianska militären utgett sig för att vara så är skadan redan skedd.

Och Läkare utan gränsers utsända team på den colombianska landsbygden är oroliga för vad som ska hända nu, även om det än så länge inte har kommit några direkta våldsreaktioner, säger Loris di Filippi.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se