Fortsatt nervöst på börserna

Det fortsätter att vara nervöst och osäkert på aktiebörserna. Stockholm har fallit kraftigt under förmiddagen, och tendensen är densamma i London och Frankfurt. På ränte- och valutamarknaden är det däremot lugnare.

Nedgången började på måndagskvällen i New York där Dow Jones index sjönk med en halv procent. Och därefter fortsatte det i Asien, med Tokyobörsen som föll med drygt två procent. En siffra som alltså smittat av sig på de europeiska börserna.

På nytt är det finansoron som spökar, att banker och kreditinstitut riskerar att förlora mer pengar på fastigheter och bostadslån. Till det finns osäkerheten om hur kraftig konjunkturnedgången kommer att bli runt om i världen, och hur den påverkas av höjda priser på livsmedel, olja och andra råvaror.

I Stockholm, liksom på de flesta andra börser, är det främst bank- och verkstadsföretag som backar mest. Kursen för till exempel Swedbank har varit ned med runt fem procent, och det har surrat uppgifter om att banken behöver få in mer kapital genom en nyemission. Det är dock något som Swedbank avvisar.

Krisen inom fordonsindustrin avspeglas till exempel på Volvoaktien, som backat med ungefär tre procent.

Den senaste tiden mönster tycks alltså hålla i sig där börsen svänger. Det var lätt uppåt på måndagen, kraftigt ned på tisdagen. Och att börsen att börsen sammantaget befinner sig en fortfarande befinner sig en utförsbacke.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se