De unga flyr Kuba

Kuba är ett land som många unga försöker fly ifrån. Häromdagen avrättades till exempel de tre män som försökt kapa en färja. Även de tre var unga, bara strax över tjugo år. Men samtidigt som många unga vill fly är Kuba det land i Latinamerika som satsar mest på barn och ungdom.
Barnen i Havanna tycks alltid upptagna med någonting. Som barnen som tränar fäktning på El Prado, en av stadens paradgator. På taket till huset intill håller en anna grupp på och tränar karate. Och ur balettskolans fönster, på andra sidan gatan, strömmar musik och skratt. Allt är möjligt Framtiden är ett vidöppet fönster där allt är möjligt. Och de allra flesta kan fortsätta sina studier på universitetsnivå. Lucia valde att läsa medicin. Jag gör precis det jag ville, säger hon. Och jag har inte haft några problem att komma hit, där jag nu är. Ångest inför arbetslivet Nej, säger hennes pojkvän Manuel, problemen kommer sen. Deras skratt kan inte dölja den ångest de känner inför arbetslivet. Att inte tjäna en lön som går att leva på, att inte kunna söka jobb där man vill. Omöjligt att få bostad Men det värsta är ändå att inte kunna få en egen bostad för att bilda familj. Det är fullkomligt omöjligt, säger Lucia. Det finns inget annat ord. För oss är det helt omöjligt att bygga ett gemensamt hem. Att skaffa barn och bo på olika håll är otänkbart för mig. Bostäder byggs åt utlänningar Det byggs just inga bostäder på Kuba i dag. Åtminstone inte för Kubaner. Men den senaste tiden har det byggts flera eleganta bostadskomplex för utlänningar i Havanna. Lägenheter som kan köpas för dollar. Men har man bara kubanska pesos är det lätt att blir desperat. Man vill fly, säger Manuel. Och det är ju det alla de här kapningarna den senaste tiden handlar om. Att fly för att man inte längre ser någon framtid här.
Lars Palmgren, Havanna
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".