Spänt i Nigeria inför presidentval

I Nigeria ökar spänningarna på ett farligt sätt inför lördagens presidentval. Oppositionen har förkastat resultatet från förra helgens parlamentsval och anklagar regeringspartiet för omfattande valfusk.
Rösträkningen från lördagens parlamentsval går plågsamt långsamt. 75 procent av rösterna är nu räknade och resultatet hittills ger president Obasanjos parti, Peolples Democratic Party, PDP, en förkrossande ledning. PDP får majoritet Partiet får egen majoritet i parlamentets båda kamrar. Det största oppositionspartiet, All Nigerian Peoples Party, ANPP, har inte ens lyckats ta hälften så många platser. Och det, skulle man tycka, ger den sittande presidenten ett betryggande försprång inför presidentvalet på lördag. Anklagelser om valfusk Men, och det finns allvarliga men, oppositionen anklagar nu regeringspartiet för omfattande valfusk och kräver att valet ska göras om. Såväl internationella som inhemska valobservatörer har pekat på en rad brister i valet. Våld och trakasserier Till exempel så fanns inte valsedlar och röstlängder på plats i tid på flera ställen. Våld och trakasserier förekom under valet. Minst ett dussin människor dödades under valet. Värst tycks det ha varit i oljedeltat i söder. Men fler och fler rapporter om omfattande våld fortsätter att strömma in från olika landsändar. Befogad oro för våld Och oron för att våldet och oroligheterna ska spridas inför lördagens presidentval ser nu allt mer befogad ut. Nigeria är Afrikas folkrikaste nation med 120 miljoner invånare. Sen självständigheten 1960 har militärkupper avlöst varandra. För fyra år sen höll landet demokratiska val där president Olesegun Obasanjo vann. Obasanjo har ett förflutet som general och han har varit president under en av militärregimerna. Tusentals döda Det har också hans främste utmanare, Mohammed Buhari. Under de fyra åren som Nigeria nu levt i demokrati har etniska, religiösa och regionala motsättningar ofta kokat över och minst 10 000 människor har dött i blodiga sammanstötningar. När chefen för valkommissionen i går kväll framträdde i tv och svarade på människors frågor, framkom det tydligt att nigerianerna är mycket oroliga för hur dom kommande dagarna ska bli. Och valkommissionen fick utstå en skur av ilsken kritik för den minst sagt bristfälliga valorganisationen.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".