SR-journalist i hotellbrand i Bagdad

Iraks huvudstad Bagdad är fortfarande en mycket farlig plats trots att USA sagt att de regelrätta striderna är över. Vår utsände Bengt Therner var mycket nära att få sätta livet till när hans hotell blev beskjutet på tisdagskvällen.
– Det blev en intensiv skottlossning alldeles utanför. Det har varit det de senaste nätterna, det har dragit igång ungefär vid ett-tiden. Som jag begriper det gick det in en spårljusprojektil eller flera i mitt rum och det blev ett eldhav direkt. Var var du? – När skottlossningen började intensifieras gick jag in i ett grannrum och i ett fönster där la jag ut en bandspelare för att spela in vad som pågick utanför. Sen gick jag in till en amerikansk kollega och såg till att vi låg hyggligt ner i skydd. – Jag visste då inte att mitt rum samtidigt träffades. Först blev det ett väldigt brakande, sparkande och vrål i hotellet som vi trodde stormades av någon mobb eller banditer, så vi barrikaderade dörren och gömde oss i badrummet. Men det var tv:s team från Sveriges television en våning upp som försökte ta sig ut från rökfyllda korridorer där de inte såg någonting, de sparkade in dörrar för att ta sig fram. – Det var det ljudet som hördes. Då började vi förstå när en finsk kollega också ropade att vi skulle komma ut. Då stod mitt rum i lågor. Jag försökte få upp dörren först, men det gick inte för handtaget var glödhett, sen fick jag upp det till slut och kröp två meter in och fick tag i min skyddsväst för där hade jag passet. Västen höll då på att smälta.
Bengt Therner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".