Klart för USA:s missilplaner i Tjeckien

USA och Tjeckien har slutgiltigt undertecknat ett avtal om att anlägga delar av det omstridda amerikanska missilförsvaret i sydvästra Tjeckien. Däremot är det fortfarande låst i förhandlingarna med Polen om att placera en bas också där.

Vad som ska byggas upp i Tjeckien är radardelen till missilförsvaret och efter mer än ett års förhandlingar undertecknades alltså avtalet idag. Men det är fortfarande en öppen fråga om planerna verkligen blir av.

Missilförsvaret är ett kontroversiellt ämne i Tjeckien. Opinionsundersökningar visar att bara var fjärde medborgare är för och det är inte säkert att regeringen kommer att kunna få en majoritet i parlamentet.

Tanken sedan är att själva robotbasen ska placeras i Polen, tio robotar som ska kunna skjuta ner anfallande missiler, i första hand från Iran enligt vad man säger i USA.

Regeringen i Polen har fått ett slutförslag men har ännu inte godtagit det. Polen vill bland annat ha omfattande militärhjälp som kompensation.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, som undertecknade avtalet i Prag idag, sa att det är nödvändigt att snart komma till en uppgörelse med Polen. Men hon kommer inte att åka till Warszawa nu som det tidigare spekulerats om.

USA har också fört lösliga diskussioner med Litauen om att placera robotbasen där om det inte blir något med Polen.

Ryssland är starkt irriterat på de amerikanska robotplanerna, eftersom USA:s militära profil i det ryska närområdet därigenom kommer att höjas. En talesman för det ryska utrikesdepartementet sa efter undertecknandet i Prag att säkerheten i Europa kommer att försämras som ett resultat av missilförsvaret.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se