Framtidsfrågor i fokus på EU:s toppmöte

När toppmötet mellan EU:s statsministrar inleddes i Aten hamnade framtidsfrågorna direkt i fokus. Statsminister Göran Persson ser framför sig svåra förhandlingar.
– Nu handlar det om att fördela makt och låsa fast positioner för en tio, femton, tjugo år framåt. Det blir en stentuff förhandling, säger den svenska statsministern. En tvistefråga är om EU ska få en ny president som ska representera medlemsländernas regeringar. Det vill de stora länderna i unionen, men även Göran Persson är intresserad av tanken, även om han inte har låst sig för någon modell. Persson tror inte på talet om att de små länderna skulle förlora på att ha en sådan president. –Den dragkampen har vi i alla institutionerna. Och jag måste ju säga att de som tror att kommissionen är befriad från detta är naiva. Vi kan ju se hur det hela tiden har varit på det viset. I kommissionen har de stora länderna alltid lagt beslag på de tunga portföljerna. Där är det en väldigt olikartad behandling av de små och stora medlemsländerna. Så det där tycker jag är naivt; en sådan dragkamp finns hela tiden. Är det här bara finlir, eller betyder det något för ”vanligt folk”? – Det betyder väldigt mycket för vanligt folk, för i slutänden kommer det här att avgöra hur vi uppfattar unionen. Ska unionen gå mot något slags Europas förenta stater, då kommer ministerrådet successivt att spelas ner i betydelse. Jag är rädd för att vi kan få en sådan utveckling. Så det är storpolitik i det här och det förvånar mig att en del partier i Sveriges riksdag inte förstår det här, utan bara tror att det handlar om en motsättning mellan små och stora länder. Det gör det definitivt inte. Det spekuleras i att du skulle vara intresserad av en presidentpost. Är du det? – Nej. Jag tycker hela den där diskussionen blir så torftig. Så vi har skilda uppfattningar ska man blanda in personliga motiv. Så är det naturligtvis inte. Du är inte intresserad? – Nej, det är jag inte. Jag har det finaste uppdrag man kan ha. Jag är statsminister i Sverige.
Willy Silberstein, Aten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".