Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt varsel från Kommunal

Kommunal har lagt ytterligare ett nytt strejkvarsel. Det nya varslet läggs mot tre landsting och en rad kommuner. Sammanlagt omfattas nu 19 000 medlemmar av konfliktvarsel. Om ingen lösning nås bryter konflikten ut den 23 april. Idag presenterade arbetsgivarna sin syn på läget.
– Det kommer att drabba kommuner väldigt olika. För en del kommuner kommer det att slå ganska hårt, de kommuner som är uttagna i strejk. Sen blir det effekter för alla kommuner i Sverige vad gäller nyanställningar och det kan också få stora effekter, säger kommunförbundsdirektör Marcus Gustafsson Hur bedömer du de ekonomiska effekterna eftersom en del av det är att kommuner och landsting spar lön under den här tiden? – En konflikt är icke en besparing, det är en förlust av service, en förlust av välfärdstjänster som drabbar alla medborgare i Sverige. Hur mycket pengar sparar ni, vet du det? – Nej det går inte att svara på den frågan Förberedelserna för konflikt pågår hos såväl fack som arbetsgivare i kommuner och landsting. Ingendera parten tycks tro på en lösning före den 23 april. Kommunal har nu varslat om strejker i ett 20-tal kommuner, inom bland annat vård och omsorg och barnomsorgen, och på ungefär lika många sjukhus. I alla kommuner kommer dessutom nyanställningsblockad att råda och trafik och parkeringsvakter ska strejka. I Sollentuna kommun med 58 000 invånare finns 800 anställda kommunalare, att det inte är fler beror på att nästan hälften av kommunens verksamhet drivs av privata företag, men personalchefen Maria Englund tror ändå att konflikten blir kännbar. – Primärt som vi kan se får det effekter inom vår vård- och omsorgsverksamhet. Vi kommer att få svårt, tror jag, i vissa situationer med vår bemanning. Där arbetar vi aktivt med åtgärder för att minimera de effekterna genom att se över hur personalsituationen ser ut, bemanningen, schemaläggning, har vi ledigheter som vi eventuellt måste ställa in som vi kan se redan nu. På enheten för internmedicin på Södersjukhuset har Kommunal varslat om strejk på sex avdelningar, under den andra veckan i april får alltså inga kommunalare jobba. Det är framförallt undersköterskor. – Det är klart att det blir kännbart för oss. Det kommer att bli tufft för den doktor som är jour på akutmottagningen som ska lägga patienterna någonstans. Det blir ett letande efter en bra vårdplats, säger verksamhetschef Anne-Marie Perulf. Vad tycker du om att Kommunal har varslat om konflikt? – Jag vet inte vad jag ska svara dig för jag har inte hela deras lönebild klar. Jag kan säga vad de betyder i ett praktiskt arbete för en doktor. En duktig undersköterska har ett väldigt stort värde.
Pia Lille

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".