Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre häckande fåglar i Sverige

En lång rad av Sveriges häckande fåglar minskar i antal. En av de fåglar som minskat kraftigt är vårens budbärare, göken.
Sveriges ornitologiska förening har efter sina inventeringar konstaterat att en rad av Sveriges häckande fåglar minskar kraftigt i antal. Det är framför allt förändringar i landskapet som är orsaken. Vårens budbärare hotad Nu presenterar föreningen ett handlingsprogram för att försöka vända den nedåtgående kurvan. En av de fåglar som minskat kraftigt är en av vårens budbärare, göken, säger Lars Lindell, ordförande i Sveriges ornitologiska förening. - I vissa områden kommer inte göken att vara vårens budbärare, den saknar kanske till en del föda eftersom vi har sprutat bort de insekter vars larver göken lever av, säger Lars Lindell. Det har skett långsiktiga omvandling både i skogs och jordbrukslandskapet, som har förändrat fågelfaunan. Ornitologiska föreningen anser i sitt handlingsprogram att man mer konsekvent måste integrera fågelskyddet i samhällsplaneringen för de jord och skogsbruk. Den gamla skogen försvinner Sånglärkan drillar högt uppe i skyn, men bygger sitt bo på marken. Trädan är en bra miljö, men det förutsätter att man inte bökar omkring med maskiner under häckningssäsongen. Men också skogen har förändrats, den gamla skogen försvinner och ersätts av ungskog och även skogsmesar som entita och talltita minskar kraftigt. - Man har uppmärksammat hur man gallrar skog. Där finns det nog en hel del att göra, att man sparar vissa typer av miljöer, ser till att det finns olikåldrig skog, säger Björn Welander som arbetar med fågelskydd i föreningen. Ornitologiska föreningen vill nu gå ut brett till myndigheter och organisationer för att öka medvetenheten om problemen och få till stånd praktiska åtgärder. En del fåglar övervintrar ju söderut och frågan är vilken betydelse det har vad man gör för fåglarnas miljö i Sverige.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".