Vardagen återvänder sakta i Bagdad

I Bagdad börjar vardagen återvända så smått. Hamburgerkocken har öppnat sin restaurang. Den första som vågar hålla öppet. Men än så länge serveras inga hamburgare. Allt som finns är ägg så det blir omelett. Vår utsände rapporterar från Bagdad.
En man står och steker omeletter på en gata i centrala Bagdad. I 30 år har han jobbat på hamburgerrestaurangen. Han har sett Saddam Husseins uppgång och fall. Han säger att Irak, under Saddam Hussein, var som ett stort fängelse. Vi är lyckliga nu. Jag är glad att amerikanerna är här. De säger att de bara ska stanna i två år. Sedan kan vi ha demokrati här, säger han. Men han önskar att säkerheten snabbt kunde förbättras. Nu sover hans tre söner i restaurangen om natten för att hålla borta plundrare. Det finns inget kött att få tag i nu så alla kunderna får samma rätt - en omelett med tomat i. Den kostar ungefär en krona. Under intervjun skriker otåligt hungriga gäster vid borden: Stå inte där och prata, skynda dig och stek! Det dryper rikligt med fett om omeletterna, precis som gästerna vill ha dem. Det är fortfarande få affärer som vågar hålla öppet i ett ännu osäkert Bagdad. Kanske mindre än fem procent av alla affärer. Men på hamburgerrestaurangen verkar produktionen av omeletter ha kommit i gång för att fortsätta.
Nils Horner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".