Sars-fall i Sverige

Fyra sannolika fall av lungsjukdomen sars, tidigare kallad sal, har upptäckts i Sverige. Tre män och en kvinna som varit på resa i Asien kan ha smittats säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.
– Vi vet att alla har lungförändringar, och att vi ännu inte kunnat utesluta att det är sars. De har alla varit resenärer i smittade områden, säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet. De fyra personerna har haft hosta, feber och förändringar på lungorna. Två är fortfarande isolerade på sjukhus. Två har blivit friska och har fått gå hem. Runt om i världen har omkring 3 500 människor insjuknat i sars, 150 av dem har avlidit. Och till skillnad från i influensa, där det förra året dog 3 000 personer bara i Sverige, har sars också skördat dödsoffer bland unga och i övrigt friska människor. Regeringen beslutade i dag att lungsjukdomen ska införas i smittskyddslagen. Därmed blir den som misstänker att han eller hon smittats skyldig att uppsöka läkare. Ett bra beslut tycker Maria Brytting, även om hon inte tror att någon svensk epedemi står för dörren. – Jag tycker att det är klokt att försöka hålla så hårt som möjligt. Vi har ju sett att man i Vietnam har lyckats begränsa smittan, och nästan blivit av med den. Jag tycker nog att man ska ha en ganska restriktiv hållning i början till vi vet mer, säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog på smittskyddsinstitutet
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".