Livsmedelsverket: Konsumenterna för flata

Det är för stora kvalitetsskillnader på svenska livsmedel. Det anser Livsmedelsverkets generaldirektör Bertil Norbelie, som tycker att konsumenterna måste bli tuffare med att ställa krav på det man köper.
- Vi accepterar på något sätt att allt är högsta kvalitet. Så kan det ju inte vara. Det finns ju kvalitetsskillnader. Bönderna får betalt för olika kvaliteter vid slakten. Men du ser ingen skillnad på filéerna som ligger borta i köttdisken. - Jag tycker att konsumenterna ska höja sina röster, och säga ifrån. Både när det gäller den kvalitet de vill ha, det de är nöjda med och det som de eventuellt inte är nöjda med, säger Bertil Norbelie, generaldirektör på Livsmedelsverket. Även om det som säljs i svenska livsmedelsbutiker överlag är ganska bra, så anser Bertil Norbelie att det ofta skiftar mer i kvalitet än kunderna inser. Och det maktmedel han tror fungerar är att konsumenterna reagerar, och på så sätt tvingar fram en tydligare skyltning. Själv är han förvånad över hur mycket kunderna accepterar. - Löspotatis säljs med stor framgång. Men hur mycket av den får du inte skrapa bort när du kommer hem? Jag tycker inte att det är en särskilt bra produkt, säger Bertil Norbelie. Mer märkning och kontroller Den hjälp som Livsmedelsverket kan bistå med utöver rena kontroller är till exempel kraven på märkning av ursprungsland och möjligheter att spåra kött bakåt i ledet. Det har funnits krav på ännu tydligare och enklare märkningar med symboler och flaggor. Men det tror Bertil Norbelie kan invagga kunden i en falsk säkerhet. - Jag tycker att det är bra att man inte förenklar det här, med en massa symboler, utan att man lär konsumenterna att läsa, och så gör jag ett val utifrån vad som står på förpackningen, säger Bertil Norbelie, generaldirektör på Livsmedelsverket.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".