Svenska vd-löner stiger trots vinstfall

Löner och bonus för börsbolagsdirektörerna i USA sjönk förra året med 33 procent. Men i Sverige steg direktörslönerna med 15 procent, trots att vinsterna fallit och aktiekurser rasat på samma sätt som på andra sidan Atlanten.
Lars Milberg, chefsjurist på föreningen aktiespararna är kritisk till lönesättningen för svenska direktörer. - Det illustrerar det här med de två lägena som finns bland vd:ar i Sverige. Att de antingen tjänar mycket eller ännu mer, och att man inte länkar det till en nedgångsrisk. Utan det finns bara en uppsida men inte en nedsida, säger Lars Millberg. Följer resultatet i USA Det är tidningen Business Week som har sammanställt löner, inklusive bonus, för de 365 amerikanska börsdirektörerna. Resultatet visar att ersättningarna under förra året sjönk med en tredjedel. Det är andra året i rad som lönerna sjunker och de är nu nere i samma nivåer som 1996, innan börsbubblan började blåsas upp. Här hemma har tidningen Affärsvärlden gjort motsvarande undersökning för svenska direktörer. Men med motsatt resultat. Lön plus bonus steg med 15 procent under 2002. Jan-Peter Duker är vice vd svenskt näringsliv. Han är försiktigare i sin kritik än Lars Milberg. Men säger ändå att lönerna bör spegla bolagens prestation, och att den kopplingen uppenbarligen fungerar bättre i USA än i Sverige.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".