Nej till muslimska förskolor kritiseras hårt

Diskrimineringsombudsmannen DO riktar nu mycket hård kritik mot de politiska ledningarna i Oxelösund och Eskilstuna, två kommuner i Sörmland som säger nej till muslimska förskolor med motiveringen att det skulle öka segregationen.
- Om det är så att man gör skillnad mellan konventionella förskolor och tillåter till exempel kristna, men inte muslimska, då föreligger direkt en diskriminering. Allt under förutsättningen att båda följer eventuella läroplaner, säger Diskrimineringsombudsmannen Margareta Wadstein. ”Ökar segregationen” I Eskilstuna har socialdemokraterna sagt nej till ekonomiskt bidrag, och därmed stoppat en muslimsk förskola. Med motiveringen att just sådana förskolor anses öka segregationen. En kristen förskola i Eskilstuna får samtidigt fullt kommunalt bidrag. En förskola där personalen måste ha kristen tro, och där det varje dag läses bordsbön med barnen. Till skillnad mot hur de brukar gå till i muslimska förskolor så är det okej. Det menar barn- och ungdomsnämndens ordförande socialdemokraten Jörgen Danielsson. - Det handlar ju inte om någon form av indoktrinering, om jag ska använda ett väldigt hårt ord, i att man indoktrineras i bibeln till exempel. eller att det är religionen som är huvudbasen i förskolans verksamhet, säger Jörgen Danielsson. Religionsfriheten i fara I Oxelösund har ännu inga beslut fattats, men även här säger barn- och utbildningsnämndens socialdemokratiska ordförande Britta Bergström nej till en muslimsk förskola, eftersom just muslimska förskolor anses öka segregationen. Men integrationsminister Mona Sahlin menar att både Jörgen Danielsson och Britta Bergström är snuddande nära att tafsa på den grundlagsfästa religionsfriheten i Sverige. - Det är de som fattar besluten, men frågar du mig om jag tycker att muslimska förskolor är ett hinder för integrationen, så svarar jag nej, säger integrationsminister Mona Sahlin. DO håller med Diskrimineringsombudsmannen Margareta Wadstein hävdar nu dessutom att kommunernas agerande är etniskt diskriminerande och hon uppmanar företrädare för de muslimska föreningarna att anmäla det vidare till Justitieombudsmannen, JO. Och även Margareta Wadstein tolkar politikernas agerande som snuddande nära en kränkning av religionsfriheten. - Jag kan inte se det på annat sätt, förutsatt att andra villkor som man har rätt att ställa på en förskola är uppfyllda, säger DO Margareta Wadstein.
Per Thyrén, SR Sörmland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".