Kommunals strejk tär på urholkad kassa

Fackförbundet Kommunal har ju varslat om strejk för niotusen av sina medlemmar som jobbar i kommuner och landsting. Och igår utvidgades varslen så att ytterligare nio tusen anställda tas ut i strejk när den första strejkperioden är över. För arbetsgivarna betyder det att man slipper betala lön för de anställda som tas ut i strejk. Dessutom är det ett ekonomiskt pressat fackförbund som drar ut i strejk.
Att Kommunal inte kunnat fylla på konfliktfonden på flera år betyder i själva verket en urholkning av de pengar som ska betalas ut till medlemmarna i stället för lön när de strejkar. Orsaken är en förlust på 71 miljoner kronor i fjol för den fackliga verksamheten. Även börsraset har tärt på det sparade kapitalet. Dessutom lämnade tusentals medlemmar Kommunal förra året. Nu ska Kommunal betala ut strejkersättning till niotusen medlemmar. I runda slängar handlar det om en kostnad på 30 miljoner kronor i veckan. Men för arbetsgivarna i kommuner och landsting är en strejk snarare en god affär. Mest tjänar Halmstad, Gävle och Örebro där alla kommunalare, utom viss vård- och omsorgspersonal, tas ut i strejk. Bara för Örebro handlar det om cirka 12 miljoner kronor mindre i veckan i löneutbetalningar, enligt kommunens ekonomichef. Strejken är ändå värd sitt pris tycker Kommunals förbundskassör Anders Bergström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".