Irakiska oppositionen bildar råd

Irakiska exilledare börjar nu anlända till irak för att delta i ett framtida styre av landet. Flera av grupperna har hittills bojkottat de USA-ledda samtalen för att inte kopplas samma med invasionsstyrkorna.
En av medlemmarna i det ännu inte bildade rådet har redan kommit till den irakiska huvudstaden. Ahmad Chalabi, av många sedd som Pentagons man i den irakiska oppositionen, kom till Bagdad igår och ska där upprätta ett kontor och, som hans talesman säger, ta itu med uppgiften att bygga demokrati i Irak. Uppgifterna om att ett råd för ledningen av Irak ska bildas kommer från Chalabis organisation den Irakiska Nationalkongressen. Förutom Chalabi, de två kurdiska ledarna Massoud Barzani och Jalal Talabani och Ayad Allawi från en grupp irakiska avhoppade arméofficerare, skulle församlingen också inbegripa det Högsta rådet för den islamska revolutionen i Irak och dess andreman Abdelaziz Hakim, som inte erkänner USAs ledande roll. Ingen av de övriga fyra grupper, som sägs ingå i rådet, har ännu kommenterat bildandet, men skulle uppgifterna stämma kan det vara ett försök från delar av oppositionen att fjärma sig från anklagelser att vara amerikanska marionetter. De olika exilgrupperna har beskyllts för att sakna förankring inne i Irak och för att vara mera kända utanför landets gränser. Fler och fler av exilledarna kommer nu tillbaka till Irak, Chalabi efter att i större delen av sitt liv bott utomlands. I går kom också Abdelaziz Hakim tillbaka efter 23 år i Teheran. Bedömare anser att den springande punkten för oppositionsledarna nu är att vinna över landets shiamuslimska majoritet och alla inblandade försöker nu göra sig mer kända för att förbättra sina framtida chanser i kampen om inflytande i Bagdad.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".