EU-ministrar eniga om Irakuttalande

EU:s utrikesministrar har idag enats om ett nytt uttalande om kriget i Irak. På nytt har stridiga viljor kunnat enas. Men för att nå dit har också mycket sopats under mattan.
De som främst författat uttalandet är de fyra länder som utgjort centrum för EU:s egen konflikt om Irakkriget, nämligen krigförande Storbritannien, tillsammans med Spanien samt de två nej-länderna Frankrike och Tyskland. FN måste spela viktig roll De fyra har, småningom tillsammans med övriga medlemsländer, enats om att världssamfundet och Förenta nationerna måste spela en stor roll för återuppbyggnad av och administration i det sargade Irak. Nyanser syns i ordval Den som gillar detaljer kan notera att unionens utrikesministrar säger att FN ska spela en central roll. Och därmed menar EU något annat än till exempel president Georg Bush, som nyligen talade om en vital roll - en lek med ord, men också något som visar att motsättningarna består, såväl mellan EU och USA som inom unionen. Alliansen har ansvar Unionen anser också att alliansen i Irak, alltså USA och Storbritannien, har ett ansvar för att skapa säkerhet i landet och skapa förutsättningar för att hjälp kan börja strömma in. Europeiska unionen upprepar att den är beredd att ställa upp med ordentligt med hjälp, såväl politiskt som ekonomiskt. Som en markering av FN:s viktiga roll finns också generalsekreteraren Kofi Annan på plats. Det gör också Rysslands utrikesminister Igor Ivanov, som också stöder dagens uttalande.
Willy Silberstein, Aten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".