Gunilla Carlsson positiv till att kandidera

En allt troligare kandidat till posten som ny partiledare för moderaterna är gruppledaren i riksdagen, Fredrik Reinfeldt. Särskilt efter att Stockholmsmoderaten Kristina Axén-Olin förklarat att hon inte är intresserad av partiledarposten. Men det finns ännu en möjlig kandidat. Riksdagsledamoten och andre vice ordföranden Gunilla Carlsson.
– Jag har hållit på i drygt tre år och varit med i moderaternas partiledning. Jag tycker det vore fel att idag säga att jag tror inte kan för jag har varit med och jag tycker jag har en del erfarenheter och kompetens som kanske behövs och därför vill jag inte avfärda frågan. I dag, torsdag, skriver Gunilla Carlsson något av en programförklaring i Dagens Nyheter. Budskapet är: vi ska trots motgångarna i valet inte tona ner budskapet om att moderaterna vill ha ett annat samhälle, ett samhälle med lägre skatter. – I eftervalsdebatten har det handlat en hel del om att vi pratade för mycket skatter, att Bo bara pratade skatt och tabeller hela tiden. Det är för det första inte sant och för det andra tror jag att vi har god förmåga att visa på att vi vill att Sverige ska bli bättre genom att ange valfriheten som ett verktyg och sänkta skatter som ett annat. Vi får inte ge upp vår roll i svensk politik. Det har varit diskussioner om att det just var för mycket skatt, det var för mycket Bo Lundgren, det var för lite nya fräsiga människor. Gunilla Carlsson vill inte peka ut vilka det är hon tycker vill tona ned den moderata profilen, men en som i självkritiska ordlag har diskuterat partiets budskap om skattesänkningar i den senaste valrörelsen, är den andre kandidaten till partiledarposten Fredrik Reinfeldt. Dagens artikel kan därmed ses som ett försök av Gunilla Carlsson att på allvar ta sig in i diskussionen om vems om ska leda moderaterna i ett läge när Reinfeldt av de flesta betraktas som storfavorit.
Pontus Mattsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".