Nokia motsvarade förväntningarna

Den finländska telekomjätten Nokia tjänare omkring elva miljarder kronor under första kvartalet i år. Det är en nedgång med åtta procent jämfört med motsvarande period förra året. Och det är som väntat försäljningen av nätverk för mobiltelefoni som drar ner resultatet.
Redan för en vecka sedan stod det klart att Nokia har allvarliga problem med sin nätverkstillverkning. Man beslöt då att göra sej av med 1 800 anställda i nätverksenheten, Nokia Networks. Och den kvartalsrapport som presenteras i dag visar att bolaget gjorde en förlust inom Nokia Networks på drygt 1,1 miljarder kronor. För ett år sedan gjorde Nokia en vinst på omkring 1,3 miljarder. Men det här dåliga resultatet uppvägs, som vanligt när det gäller Nokia, av framgångar på mobiltelefonmarknaden. Man har ökat försäljningen av mobiltelefoner under perioden januari till mars med ungefär 13 procent på en marknad som samtidigt har växt med tio procent. Nokia ökar alltså försäljningen snabbare än konkurrenterna. Och man tjänar mycket på varje mobiltelefon, ungefär en fjärdedel av försäljningspriset hamnar hos Nokia. Och det blir mycket pengar med tanke på att Nokia sålde 38 miljoner mobiltelefoner världen över under den första kvartalet i år. Och finländarna räknar med att försäljningen av mobiltelefoner skall öka ännu mer under resten av året. Och bolagets mål att 40 procent av alla mobiler som säljs i världen skall vara en Nokia kan vara inom räckhåll, idag har man en marknadsandel på 40 procent. Det ser däremot värre ut för nätverksenheten. Nokia räknar med att marknaden fortsätter att försämras ytterligare en tid. En nedgång som man beräknar till åtminstone 15 procent. Kanske mer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".