Nokia tjänar på mobiler och förlorar på nätverk

Den finländska telekomjätten Nokia tjänar omkring 11 miljarder kronor under första kvartalet i år. Det är en nedgång med åtta procent jämfört med motsvarande period förra året. Och det är som väntat försäljningen av nätverk för mobiltelefoni som drar ner resultatet.
Redan för en vecka sedan stod det klart att Nokia har allvarliga problem med sin nätverkstillverkning. Man beslöt då att göra sig av med 1800 anställda i nätverksenheten, Nokia Networks. Förlust på nätverk Och den kvartalsrapport som presenteras i dag visar att bolaget gjorde en förlust inom Nokia Networks på drygt 1,1 miljarder kronor. För ett år sedan gjorde Nokia en vinst på omkring 1,3 miljarder. Men det här dåliga resultatet uppvägs, som vanligt när det gäller Nokia, av framgångar på mobiltelefonmarknaden. Ökar snabbare än konkurrenter Man har ökat försäljningen av mobiltelefoner under perioden januari till mars med ungefär 13 procent. På en marknad som samtidigt har växt med 10 procent. Nokia ökar alltså försäljningen snabbare än konkurrenterna. God lönsamhet Nokia tjänar mycket på varje mobiltelefon, ungefär en fjärdedel av försäljningspriset hamnar hos Nokia. Det blir mycket pengar med tanke på att Nokia sålde 38 miljoner mobiltelefoner världen över under den första kvartalet i år. Finländarna räknar med att försäljningen av mobiltelefoner skall öka ännu mer under resten av året. Och Nokias mål att 40 procent av alla mobiltelefoner som säljs i världen ska vara en Nokia ser ut att vara inom räckhåll. I dag har man en marknadsandel på 38 procent. Det ser däremot värre ut för nätverksenheten. Nokia räknar med att marknaden fortsätter att försämras ytterligare en tid. En nedgång som man beräknar till åtminstone 15 procent, kanske mer.
Christer Fridén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".