Brittisk militär inblandade i mord Nordirland

Brittisk militär och polisen var i maskopi med protestantiska paramilitära grupper i Nordirland och inblandade i mord på oskyldiga katoliker. De har sedan också försökt motarbeta försöken att utreda samarbetet. Den slutsatsen publicerade på skärtorsdagen Storbritanniens högste polischef.
I tretton år och tre olika omgångar har Sir John Stevens, som nu är polischef i London, utrett anklagelser och misstankar om att delar av den brittiska militären och polisen i Nordirland i konflikten där i hemlighet samarbetade med protestantiska miliser. Idag kom, vad han kallar en mellanrapport, där Stevens med förödande klarhet och starka ord slog fast att två mord i slutet av 80-talet på en katolsk advokat och en 19-årig katolsk student kunde ha förhindrats. Om det inte hade varit för att brittiska agenter var inblandade i morden. Och att de skyldiga för mordet på advokaten Pat Finucane är kända sen många år, men att samröret med brittiska poliser har gjort det omöjligt att bevisa deras skuld. Stevens sade också att hans egna utredningar har motarbetats från dag ett, som han uttryckte, det av de delar av säkerhetsstyrkorna som inte ville ha fram sanningen. Begärda dokument har försvunnit och Stevens eget kontor förstördes av en brand under den första utredningen 1990. Idag beskrev han den branden som avsiktligt anlagd. Aldrig har en man i John Stevens höga ställning talat offentligt om delar av den brittiska säkerhetsapparaten på det sätt Stevens gjorde idag på en presskonferens i Belfast . Ingen av oss står över lagen, sade han. Det borde inte ha tagit alla de här åren att komma dit utredningen har kommit nu. Ett antal rapporter om enskilda personer har lämnats över till åklagare. Men Stevens gjorde klart idag att utredningen inte är färdig, och att mycket mer kan komma fram när fler stenar vänds på.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".