Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sars kan bara hejdas aldrig utplånas

Den dödliga lungsjukdomen sars fortsätter att skörda dödsoffer världen över. Senaste i dag, torsdag, rapporteras ytterligare fyra personer ha dött av viruset i Hongkong. I Sverige är det fortfarande oklart om de fyra patienter som sannolikt är bärare av smittan verkligen drabbats av det nya viruset. Enligt smittskyddsinstitutet är det här en sjukdom som är här för att stanna.
Smittskyddsinstitutet har nu under dagen samlat in uppgifter från svenska sjukhus för att se om det kan finna fler som drabbats av det fruktade viruset. Men hittills är det de 18 misstänkta fall som man tidigare rapporterat om. Inget fall har hitills konstaterats vara sars i Sverige men fyra personer är sannolikt smittade och man avvaktar vidare provsvar. I hela världen har sjukdomen hitills skördat mer än 150 dödsoffer och flera tusen personer har insjuknat, varav hälften i Kina Det nya viruset kan närmast kan liknas vid den sk sjukhussjukan som dök upp i slutet av 90-talet. Patienter som vårdadats på sjukhus utomlands spred smittan vidare när de kom hem till Sverige Enligt biträdande statsepidemilog Karl Ekdahl på smittskyddsinstitutet är sars en smitta som vi kommer att tvingas leva med. – Min bedömning är att sars är en sjukdom som är här för att stanna. Med den uppmärksamhet och de smittskyddsåtgärder som vi har, framförallt i västvärlden med ett välorganiserat samhälle, är min bedömning att vi inte kommer att se den situation som vi ser i Asien i Sverige. Det vill säga att man får en smittspridning inom landet. Vi kommer säkert att få enstaka importfall framöver. men jag tror att vi har väldigt goda möjligheter att se till att de inte smittas vidare. Svenska storföretag som Skanska, Ericsson och Volvomed verksamhet Kina, Hongkong och Singapor påverkas också av epidemin. En del möten ersätts med videokonferenser eftersom anställda avråds att resa. – Det innebär ju att verksamheten går ner i en lägre takt. Våra kunder och distributörer rör sig mycket mindre än de normalt gör. I Princip ligger en hel del verksamhet helt nere, folk reser inte allt, säger Lars Haglund chef för den internationella försäljningsavdelningen på Volvo. Även IKEA som har verksamhet i Asien påverkas berättar IKEA-koncernens pressansvariga Charlotte Lindgren. – Vi skjuter upp vissa möten, andra möten kan vi ta per telefon eller videokonferens eller via mail. Hur allvarligt ser ni på det här? – Självklart ser vi väldigt allvarligt på det här. Vi följer Världshälsoorganisationens och UD:s rekomendationer. Det nya viruset kan närmast liknas med den så kallade sjukhussjukan som dök upp i slutet av 90-talet. Patienter som vårdats på sjukhus utomlands spred smittan vidare när de kom hem till Sverige. Liksom sjukhussjukan har sars nu skrivits in i smittskyddslagen och betraktas som samhällsfarlig.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".