Jakten på Saddam går vidare

Jakten på Saddam Hussein går vidare i Irak. Än finns inga säkra spår men dagligen kommer irakier med tips om Saddams vistelseort till de amerikanska soldaterna vid förläggningar i Bagdad.
Saddam Husseins halvbror, som tidigare var underrättelsechef, greps tidigt i morse i Bagdad efter tips från irakier. Men det verkar inte finnas några klara uppgifter om USA:s tre mest efterlysta män; Saddam själv och hans två söner. Här vid hotell Palestine i centrum, där amerikansk militär har en förläggning, kommer så gott som dagligen irakier fram till soldaterna med tips om var de tror Saddam Hussein finns. Men hitills finns inga säkra spår. Det finns amerikaner som tror att han dog vid ett bombanfall den 7 april. Andra tror att Saddam Hussein gömmer sig. Kanske tilloch med i någon av de delar av Bagdad dä USA inte har någon militär närvaro. Det finns nu trovärdiga uppgifter från flera källor att Saddam Hussein visade sig offentligt i Bagdad den 9 april i stadens norra utkanter. Flera vittnen säger att han besökte en moské där tillsammans med sin yngre som Qusay och sin permanenta livvakt. Saddam ska ha ställt sig på ett biltak och hållit ett halvtimmeslångt tal. Han sa ”Jag är med er och slåss i skyttegravarna”. Senare angreps området vid moskén av amerikanskt flyg. Men då var Saddam sedan länge borta. USA-styrkan här säger att Saddams många palats i Bagdad noga städats på dokument och andra ledtrådar innan regimen flydde. Genomsökningen av underjordiska gångar och skyddsrum har inte heller gett något. Det är inte bara Saddam som är borta. Hela det irakiska ledarskapet har försvunnit. Hitills vet man, med relativt stor säkerhet, bara att informationsministern, känd från otaliga tv-sända presskonferenser, ingick i en konvoj med ett femtiotal fordon som tog sig in i grannlandet Syrien. Få tror att Saddam tagit sin tillflykt till Syrien. Hans närvaro skulle vara mycket komprometterande för den Syriska regimen. Ögonvittnen här i Bagdad säger att de sett araber, som tycks arbeta för CIA, med portföljer fulla med dollarsedlar. Pengar som de erbjuder i utbyte mot information om Saddam Hussein och hans gäng.
Nils Horner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".