Rysk oppositionspolitiker mördad

Sergej Juschenkov, en känd och respekterad rysk oppositionsparlamentariker mördades i Moskva på torsdagskvällen. Ett mord som skakade om det politiska etablissemanget.
Mord eller mordförsök på politiska makthavare börjar bli vardagsmat i Ryssland. Bara under de senaste tio månaderna har ett tiotal betydelsefulla affärsmän och politiker fallit offer. För det mesta tas det mer eller mindre med en axelryckning från ryssen i gemen eftersom de flesta av dessa brott misstänks ha varit kopplade till den ekonomisk brottslighet, eller något slags samröre med maffian. Få av dessa mord eller mordförsök har blivit uppklarade av polisen. Den här gången är dock upprördheten stor, inte minst bland politikerna i det ryska parlamentets underhus, Duman. 53-årige Sergej Juschenkov, som var ledare för ett nytt liberalt parti, Liberala Ryssland, var en högt respekterad politiker även av motståndarsidan. Han ansågs vara ren, utan några kända kontakter med den ekonomiska brottsligheten.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".