Rysk militär bakom kidnappningar

Terrorn mot civilbefolkningen fortsätter i Tjetjenien, och den Moskva-tillsatte premiärministern i Tjetjenien medgav överraskande på skärtorsdagen att den ryska försvarsmakten stått bakom flera hundra kidnappningar.
Under den senaste veckan har flera människorättsorganisationer presenterat rapporter där man riktat nya allvarliga anklagelser gentemot Moskva. Där dessa, både ryska och internationella organisationer hävdar att civila terroriseras, mördas och fortsätter att försvinna i Tjetjenien. 1 100 mördade förra året Enligt människorättorganisationen Human Rights Watch mördades 1 100 civila förra året, och under de två första månaderna i år, har 70 personer mördats och 100 försvunnit. Påhitt, menar ryska myndigheter Enligt de ryska myndigheterna och den Moskva-tillsatta administrationen i Tjetjenien så är de här uppgifterna påhittade. Vid en presskonferens på torsdagen hävdade den Moskvatillsatte tjetjenske premiärministern Anatolij Papov att han inte vet hur Human Rights Watch kunnat få sådana uppgifter. Men Papov berättade att det skett över 500 kidnappningar i Tjetjenien under föregående år, och överraskande medgav han att myndigheterna misstänker att den ryska militären antagligen ansvarat för cirka 300 av dessa. En av anledningarna till de senaste ryska militära intåget i Tjetjenien för drygt tre år sedan var att man ville få slut på kidnappningarna från de tjetjenska rebellernas sida.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".