USA hittar inga förbjudna vapen i Irak

Det faktum att USA ännu inte hittat några massförstörelsevapen i Irak, börjar utvecklas till ett politiskt problem för Bushadministrationen. USA:s motvilja mot att ge FN en central roll i det nya Irak, fördjupar sprickan mellan USA och omvärlden.
Det borde oroa Vita huset att man inte hittat några massförstörelsevapen, skriver New York Times på långfredagen. Blix mer benägen tror på Irak Amerikanska inspektionsteam har besökt mellan 40 och 50 möjliga gömställen, utan att hitta några förbjudna vapen och chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix, säger att han idag kanske är något mer benägen att tro på Bagdads påståenden om att Irak inte hade några massförstörelsevapen. Blix är dock noga med att tillägga att det är för tidigt att dra några slutsatser och han säger att hans vapeninspektörer skulle kunna vara på plats i Irak igen inom två veckor. USA vill sköta saken självt Men USA vill sköta inspektionerna på egen hand. Ett tiotal före detta vapeninspektörer har anlitats av USA och man uppskattar att 1 000 personer är engagerade i USA:s jakt på Iraks massförstörelsevapen, betydligt fler än det 100-tal inspektörer Hans Blix förfogade över. Tvisten om vapeninspektörerna är bara en av flera dispyter mellan USA och FN. USA vill inte ge FN någon betydande roll i Iraks framtid men samtidigt vill man häva sanktionerna mot Irak för att frigöra oljeinkomster att finansiera återuppbyggnaden. För många av FN:s medlemsländer är detta ett bevis för att USA vill fatta alla beslut på egen hand och samtidigt kontrollera oljepengarna. Största splittringen sedan kalla kriget FN:s generalsekreterare Kofi Annan sa på skärtorsdagen att Irak-konflikten splittrat världen mer än någon fråga sedan kalla kriget. Han vädjade indirekt till USA att läka såren genom att inte köra över FN. FN kan inte vara underordnat Washington, sa Kofi Annan. New York Times instämmer: Vita huset är inne på fel väg skriver tidningen.
Cecilia Uddén, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".