Laxbubblan sprack på Oslobörsen

Så här till påsk är norsk fjordlax vanlig på svenska middagsbord. Men det hjälper inte de norska laxaktierna som rasat på Oslobörsen. För några år sen fanns en stor framtidstro i branschen men nu sliter de stora norska fiskproducenterna med stora skulder.
Laxodlingarna i de norska fjordarna har växt upp som svampar ur jorden. Laxaktierna djupdök För tre år sen bubblade det av optimism. Investerarna strömmade till, bolagen växte sig stora, gjorde uppköp och tjänade mycket pengar. Men sen har laxpriserna rasat och samtidigt har laxaktierna gjort en djupdykning. Många hade en alltför stor tro på att priserna skulle ligga kvar på en hög nivå, säger Tomas Lork som är finansanalytiker på Canegie i Oslo. De stora bolagens marknadsvärden har nästan raderats ut på Oslobörsen. Börsvärden raderas ut Bolagen Pan Fish's, Fjord Seafoods och Domsteins marknadsvärden har tillsammans sjunkit med tio miljarder norska kronor sedan toppnoteringarna för tre år sen. Pan Fish-aktien till exempel, handlades som mest för 68 norska kronor och handlas idag för runt tjugo öre. Bankerna har tagit över det skuldtyngda bolaget. Investerarna har vänt laxen ryggen när kilopriset nästan halverats. Tillgång sänker priset Mycket lax på världsmarknaden har gjort att priserna sjunkit. Framförallt Chile har börjat producera stora mängder odlad lax. Här i Norge gör den starka norska kronan att konkurrensen försvåras för den norska laxen. Analytiker tycker att man kan likna laxoptimismen i Norge vid rushen i it-branschen för några år sen. Laxbubblan har spruckit eftersom företagen var fartblinda i början, enligt analytikerna. När marknaden svämmat över av lax har många fiskodlare väntat med att slakta fisken, till bättre tider. Det som kan få de norska bolagen på fötter igen nu, enligt analytikerna, är att de gör sig av med sina skulder, att norska kronan faller och laxpriset stiger. Under tiden kan de norska laxarna simma lugnt i fjordarna.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".