Zimbabwe firar sin frihet med blandade känslor

På långfredagen är det Zimbabwes självständighetsdag. Men få zimbabwier har något att fira. President Robert Mugabes förtryck har blivit både brutalare och mer skoningslöst. Människor dödas, försvinner och fängslas godtyckligt och landets polisstationer har förvandlats till tortyrkammare.
Katedralen i Bulawayo i södra Zimbabwe var fullsatt till sista plats. En mässa för alla de som fallit offer för president Mugabes brutalitet män, kvinnor, till och med en smal, darrande tonårsflicka vittnade. De vittnade om tortyr, om elchocker, om våldtäkter. Kissade överallt i huset Mavis Mavis är en stadig flerbarnsmor. Hon har sina fina kyrkkläder på sig, på huvudet en söt, röd hatt. Ärkebiskop Pius Ncube översätter. ”De kom en natt och förde bort min man. De sa att han var fiende för att han tillhör oppositionspartiet MDC.” Männen misshandlade Mavis och de kissade på henne och kissade överallt i hennes hem. I flera dagar letade Mavis efter sin man. Hon visste inte vart de tagit honom men fem dagar senare fick hon veta. Hennes make hade dödats. Riskerar inget straff Det allvarligaste är att förövarna vet att de ostraffat kan misshandla, döda och våldta. De vet att det är riskfritt. Fader Kevin Dowling, är biskop i katolska kyrkan i Sydafrika och med i det tvärkyrkliga nätverk i Zimbabwe och Sydafrika som bildats för att stödja oppositionen. Fader Dowling berättar att i församlingen den här dagen fanns män från Mugabes fruktade hemliga polis och flera av människorna som modigt vittnade om tortyr, om att de blev arresterade utanför kyrkan efter mässan, förda till polisstationen och misshandlade på nytt.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".