Ett gemensamt nummer till sjukvårdsupplysningen

Sverige kommer i framtiden få ett gemensamt nummer till sjukvårdsupplysningen. Med största sannolikhet blir det telefonnumret 1177.
Bo Swedin, projektledare för landstingsförbundets utredning om nationell sjukvårdsupplysning berättar vad som kommer hända om man i framtiden slår 1177 på sin telefon. – Då kommer man till en väl fungerande sjukvårdsrådgivning som ligger i det landsting där man ringer i från och få råd om sjukvård och hälsa, säger Bo Swedin. Upplysningen kopplas samman Inom ganska många landsting runt om i landet finns det idag sjukvårdsrådgivning per telefon och nu är alltså tanken att koppla samman dem i ett nationellt nätverk. Sjukvårdsupplysningarna kommer fortfarande vara utspridda över landet men får ett gemensamt telefonnummer, troligen numret 1177. – Poängen med att ha ett nationellt nummer är att varhelst man befinner sig i landet så ringer man på 1177 även där och kommer till en väl fungerande upplysning där man befinner sig. Genom att bygga ihop dem så kan man hjälpa varandra när det är en väldig anstormning, säger han. Ställer krav på de anslutna Enligt Bo Swedin kommer bara de sjukvårdsupplysningar som uppfyller vissa krav kunna ansluta sig till det 1177-numret. 90 procent av samtalen måste till exempel kunna besvaras inom tre minuter. Han tror att 1177-numret snart kan vara i bruk. – Ett första embryo till ett nationellt nät kommer att vara i bruk redan nästa år, säger han.
Mats Rundbladh Radio Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".