Bagdadborna bittra över laglösheten

I Irak finns fortfarande ingen provisorisk regering och många människor verkar osäkra på vem som egentligen styr landet. Befolkningens bitterhet ökar över laglöshet och plundring.
På tjuvarnas marknad i Bagdad går nästan allt att få tag i. På trottoaren framför utbrända och plundrade butiker, säljs varor direkt ur kartonger. Betalar med plundrade sedlar En del kunder betalar med halvt sönderbrända hundradollarsedlar, de kommer från en bankplundring på torsdagen. Muhammad har just köpt ett par vita gymnastikskor: – Såna här skor kunde jag bara titta på förut, nu kostade de så lite att jag hade råd att köpa, säger han. USA säger att ordningen börjar återställas i Irak. Men många jag talade med här idag sa att de inte har en aning om vem som styr Bagdad och Irak just nu, det verkar inte vara amerikanarna, men ingen annan heller. Ibland ser man irakiska polisbilar som kör omkring, men de verkar inte representera någon auktoritet. Letar efter skjutvapen Ingenjören Rahed som håller sin elektronikaffär stängd, säger att han nu är på jakt efter skjutvapen för att kunna försvara sig och sin familj. Rahed tittar ut över stöldgodset som byter ägare överallt runt omkring honom. Han ger uttryck för en allt vanligare känsla här i Bagdad: Saddam var en mördare och tyrann, men under honom hade vi i varje lag och ordning och vi hade el och vatten. Förlorade konstskatter Rahed pekar med stor bitterhet på ett annat faktum: bland det första USA gjorde var att säkra oljeministeriet här i Bagdad, inte en fönsterruta där är spräckt. Samtidigt lät USA banditer plundra de ovärderliga klenoderna i Iraks nationalmuseum. Rahed verkar vara långt ifrån någon anti-västlig fundamentalist eller anhängare av Saddam, bara en vanlig man som känner vämjelse inför laglösheten han ser. Han säger att det irakiska folket inte kommer att tolerera den amerikanska ockupationen.
Nils Horner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".