Påskgodis i lösvikt fara för allergiker

De stora mängderna godis vid påsk innebär ökade faror för landets allergiker. Risken att få i sig något man inte tål är stor, inte minst på grund av de stora brister som finns i märkningen av smågodis.
– Får man i sig ett ämne som man inte tål kan man ju drabbas av väldigt allvarliga reaktioner. Man kan få så kallad allergichock anafylastisk chock, som i värsta fall kan ledas till döden, säger Niklas Samuelsson på Astma- och allergiförbundet. Det kan alltså i princip räcka med att man stoppar spaden i fel burk? – Ja, det kan ju hända att den här spaden varit i en burk med choklad som innehåller exempelvis jordnötter. Sen tar man den och doppar i något annat som man vet att man tål, men då är det ämnen kvar på den här spaden. Det kan räcka med väldigt små mängder. Påsken är troligen den tid på året som det säljs mest godis i Sverige. Men för en allergiker kan det vara ett vågspel eftersom märkningen ofta är dålig, eller saknas helt på smågodis. På Astma- och allergiförbundet uppmanar man därför alla allergiker att vara extra försiktiga. Men också att ställa krav på butikerna. – Vi har ju varit i kontakt med bland annat Livsmedelsverket och påpekat att vi måste ha någon form av allmän märkning. Den ska vara lätt att förstå för alla, även yngre eftersom det är många barn som går och handlar godis. Även människor som inte har svenska som modersmål måste kunna förstå den här märkningen, säger Niklas Samuelsson. För bara några veckor sen dog ju en flicka som av misstag ätit en tugga choklad med nötter i. Och på Livsmedelsverket har man efter det fått mängder av samtal om märkningen av godis och ska nu kalla till sig branschen för att diskutera frågan. Camilla Björk jobbar i en godisaffär i Jönköping där man redan idag är noga med märkningen. Och kommersen inför påsken pågår för fullt. – Den är strålande. Det är väldigt mycket folk som handlar godis. Det märks ingen avmattning? – Nej, nej, nej. Det är snarare tvärtom. Det ökar betydligt mycket. Tycker du att en allergiker kan gå och handla här utan rädsla? – Ja, absolut. Vi har ju skrivet innehållsförteckning på alla våra sorter och vi kör bara med godkända färgämnen. Får ni mycket frågor från allergiker om vad man vågar ta här? – Ja, det finns de som ställer frågor. Men vi hjälper gärna till, säger Camilla Björk.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".