Irakisk polis grep Saddams finansminister

Irakisk polis har gripit Saddam Husseins förre finansminister och överlämnat honom till USA-styrkorna. Det uppger det amerikanska militärkommandot på lördagen. Gripandet gjordes på fredagen i Bagdad.
Finansministern, Hikmat Mizban Ibrahim al-Assawi, var den femte i den tidigare irakiska ledningen som tagits i förvar av USA-alliansen. Armén tar över efter marinen Den amerikanska armén tog på fredagen över ansvaret för den civila förvaltningen av Irak från marinkåren. Redan på fredagsmorgonen kunde Bagdadborna konstatera att de amerikanska marinkårssoldater som tidigare synts överallt nu var borta, rapporterar nyhetsbyrån AFP. USA:s armé ska nu i första hand försöka få igång el- och vattenförsörjningen, sjukvården och rättsväsendet i Irak. Irakiska krigsfångar släpps USA har nu också börjat besluta om framtiden för de drygt 6 800 irakier som tagits tillfånga under kriget. Hittills har drygt 900 fångar släppts, de anses inte ha varit soldater och betraktas alltså inte som krigsfångar. Grannländerna kräver fortsatta sanktioner Samtidigt kräver åtta av Iraks muslimska grannstater att FN behåller sina sanktioner mot Irak till dess att USA lämnat landet och irakierna bildat en egen självständig regering. USA vill att sanktionerna mot Irak hävs genast.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".