”Guds detektiver” hittade saknad syster

Efter nästan 60 år har Hans Knorpp i Skogås söder om Stockholm äntligen fått kontakt med sin saknade syster i östra Tyskland. Tack vare ”Guds detektiver” som 2003 har verkat i 100 år i Sverige med att förena försvunna släktingar.
Frälsningsarméns eftersökningsverksamhet är det mer formella namnet på ”Guds detektiver”. Verksamheten startade redan på 1880-talet i England. Anledningen var den tidens trafficking, unga flickor från landsbygden som lockades med jobb i städerna. Väl där hamnade de på bordeller. Till Sverige 1903 Frälsningsarmén började hjälpa de anhöriga att få kontakt med flickorna och så var verksamheten igång. 1903 kom den till Sverige. Byrån har ständigt omkring 200 fall på gång. Den största kategorin gäller barn som söker sina fäder, berättar Kristine Falk, en av de två detektiverna i Sverige. – Det är många som uttrycker att man inte känner sig hel. Det finns bitar som fattas, och att det är väldigt viktigt att få den här kontakten, för att veta vem man är, säger Kristine Falk. Stora framgångar 80 procent av eftersökningarna inom Sverige lyckas. Av de fall som skickas till utlandet lyckas 67 procent. Ett av dem är fallet med Hans Knorpp och hans syster. Båda föddes i tyska Leipzig mitt under brinnande krig. 1942 och 1943. 1950 flydde Hans Knorpp med föräldrar och tre syskon till Berlin. Efter tre år i flyktingläger bosatte de sig i Västtyskland. Familjen hade fyra barn och det var fattigt. Troligen var det skälet till att pappan aldrig ville kännas vid den dotter han också hade fått, bara tio månader innan Hans föddes. – Han hade en stor familj i Västtyskland. Vi hade knappt pengar, och så skulle han betala för en flicka till, säger Hans Knorpp. Nyfikenheten tog över Som tioårig flicka tog Renate själv kontakt med sin farmor. Första gången fick hon en chokladkaka, vlket var en stor sak på den tiden. Men vid nästa besök blev hon avvisad. – Det ringde på dörren, och så öppnade hon den och såg i sista ögonblicket den lilla flickan och då tryckte hon igen dörren, berättar Hans Knorpp. Efter det gav Renate upp. Hans Knorpp själv hörde ibland under uppväxten talas om systern. 1962 flyttade han till Sverige och före 1990 var det omöjligt att söka någon i Östtyskland bakom järnridån. Men på senare år växte nyfikenheten. – Jag är 60 år och då gräver man ju efter sina rötter, och jag vet ju att jag har en syster som jag aldrig har träffat, så jag vill gärna vet vem det är. och hur det har gått för henne i livet, säger han. Återförenade Via tyska ambassaden gick det inte eftersom han hade för få uppgifter. Men för ”Guds detektiver” tog det fem månader att hitta Renate som nu bor söder om Leipzig vid tjeckiska gränsen. I somras kom hon till Sverige och seglade med Hans Knorpp och hans familj, och den gångna veckan har han besökt henne. – Nu ska vi försöka ha kontakt livet ut, säger Hans Knorpp
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".