Reinfeldt avvisar borgerlig vänster

Fredrik Reinfeldt, som tippas bli ny partiledare för moderaterna, är kritisk till att folkpartiet och centern sa att oppositionen ska ledas av en borgerlig vänster som består av just centern och folkpartiet.
– Efter att ha lyssnat på Lars Leijonborgs resonemang om att vara borgerlig vänster så känner jag inte igen mig i det. Borgerlighetens allmänna problem har inte varit tillräckligt nära de problem som människor upplever i vardagen. Folk tycker att det pratas för mycket sådana här strategier, vem som ska vinna väljare från vem, säger Fredrik Reinfeldt. Favoritskapet ökat ytterligare Fredrik Reinfeldts ställning som favorit till ny partiledare för moderaterna stärktes ytterligare i veckan, när en av konkurrenterna, Kristina Axén-Olin förklarade att hon inte ställer upp. Men favoritskapet till trots berättar Reinfeldt att han tar illa vid sig av omdömen som sprids i media och går ut på att han skulle vara en kall och beräknande, tråkig karriärist. – Det är jättejobbigt, jag känner mig bestulen på mitt engagemang. De får mig att känna mig smutsig fast jag inte är det, säger han. Vill börja sänka skatterna Fredrik Reinfedt vill förändra moderaternas skattepolitik. – Det finns en tendens inom moderaterna att den som säger mest sänkta skatter vinner, säger han. Det viktiga är inte att kräva stora skattesänkningar utan att börja sänka skatter och pekar ut förmögenhetsskatt, arvsskatt och småföretagarskatter som viktigast. – Det är de som lägger grunden för att ekonomin ska växa så vi får utrymme för både angelägna utgifter skola, sjukvård men också lägre skatter, säger Fredrik Reinfeldt. Modifierar vallöfte Fastighetsskatten däremot som moderaterna lovade att helt avskaffa på bara fyra år, talar Reinfeldt lugnare om. – Jag ser gärna att fastighetsskatten sänks och jag tror att de är det viktigaste för folk att vi får bort de här effekterna i vissa delar av Sverige, säger han.
Tomas Ramberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".