Djurparken i Bagdad plundras på djur

Djurparken i Bagdad har blivit en illustration över laglösheten i den irakiska huvudstaden. Nästan alla djur har stulits, dödats eller flytt. Bara några av de farligaste djuren finns nu kvar i Bagdads zoo.
Lejonet Bushra ligger utmärglat och apatiskt i en bur, en bur vars dörr bara hålls stängd med en plastbit. Under mitt besök i Bagdads djurpark stryker plundrare omkring överallt, parkens veterinär Hashim Mohammed Hussein försöker sjasa bort en del av dem, ibland blir stämningen hotfull. – Jag arg och ledsen, säger Hussein. Militären sköt fyra lejon på rymmen Han berättar att i fredags sköt amerikanska soldater ihjäl fyra lejon, de hade flytt ut ur sina burar efter att plundrare slagit sönder låsen. I tio dagar fick djuren klara sig utan mat och vatten, nu har journalister gett veterinär Hussein lite pengar, så att han kunnat köpa fem åsnor, de ska bli de stora kattdjurens middag på söndag. En del djur, däribland parkens ponnyhästar, dog vid ett amerikanskt raketanfall. Över 300 andra djur, däribland apor och kameler, har stulits. De farligaste djuren är kvar Bara de farliga djuren, det här lejonet, Bushra, ett annat lejon, två tigrar och två brunbjörnar finns kvar. Bushra dricker håglöst lite från det grönbruna vattnet i sin betongskål, det finns inget rent vatten. Veterinär Hussein har fått löften om hjälp från olika håll men hittills har den hjälpen stannat vid löften. Jag frågar om det inte är viktigare att hjälpa irakiska människor som drabbats av kriget, veterinär Hussein säger att både människor och djur är Guds skapelser och förtjänar att hjälpas.
Nils Horner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".