Flera olyckor på Liseberg senaste åren

På bara några år har nöjesfältet Liseberg i Göteborg drabbats av flera allvarliga olyckor. I går kväll skadades 23 personer, varav fyra allvarligt men ingen livshotande skadad, när en karusell gick sönder.

Lill Bergqvist stod vid sidan och tittade på medan resten av familjen fanns ombord på olyckskarusellen Rainbow.

– Jag hörde bara att det knakade till i karusellen och sedan såg jag hur allting brakade i marken. Jag stod och vinkade till min familj som satt i den. Jag skrek ju bara.

Lills sambo fick ett jack i huvudet och barnen är chockade, liksom många andra.

Över 25 000 personer fanns på Liseberg i går, många ungdomar som besöker Göteborg under fotbollsturneringen Gothia Cup.

Karusellen Rainbow har funnits på Liseberg sedan 1983. Det är en parkens äldre attraktioner och Liseberg beskriver den som en tvärställd flygande matta, där 40 gäster samtidigt kan låta sig snurra runt i en stor cirkelrörelse.

Den 40 ton tunga karusellen sträcker sig 26 meter upp i luften men karusellens plattform befann sig vid olyckstillfället nära marken när den gav vika.

Haverikommissionen är kontaktad och i dag inleds den tekniska undersökningen. Liseberg misstänker att ett kullager kan ha gått sönder.

– Det är uppenbart att det är ett mekaniskt fel som har utlöst detta. Soffan har lämnat sin mittpunkt på axeln och slagit i backen, men den sitter kvar på axeln. Men polisen måste titta på det innan vad vi kan säga vad som har hänt, säger Mats Wedin, vd på Liseberg.

På bara några år har flera allvarliga olyckor skett på Liseberg.

Sommaren 2006 fick en då 33-årig kvinna allvarliga skallskador sedan hon hamnat i vattnet på vattenbanan Flumeride och sedan träffats av en efterföljande stockar.

Samma sommar skadades också 21 personer när ett berg- och dalbanetåg krockade med ett annat.

Förra året tvingades man evakuera berg- och dalbanan Balder.

– Det här är inte bra. Det är inte så att det händer varje säsong, men vi hade för två år sedan två olyckor som varit väldigt jobbiga, säger Mats Wedin.

Nu har ytterligare en olycka alltså skett, trots att Liseberg regelbundet kontrollerar attraktionerna.

– Vi har ett väldigt omfattande säkerhetsarbete. När sådant här händer så tittar man naturligtvis alltid över rutinerna.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".