Intern kritik i s för mer makt till EU

Nästa vecka ska förslaget till EU:s nya grundlag presenteras av det så kallade framtidskonventet. Lena Hjelm-Wallén som är Sveriges representant i konventet har fått kritik bland annat från sitt eget parti, socialdemokraterna, om att den nya grundlagen gör EU mer överstatligt.
Hon håller själv med om det, när det gäller frågor som invandring och brottslighet. – De här frågorna är av gränsöverskridande karaktär. Då måste vi se till att vi har gränsöverskridande svar på det, säger Lena Hjelm Wallén. Trodde du själv att du skulle hamna där i den här frågan, det är ju att gå rätt långt i alla fall? – Nej, inte om man startar med att fråga: ska den tredje pelaren försvinna. Då hade jag inledningsvis sagt att de juridiska frågorna, de är så viktiga, ligger så nära nationen så de ska man behålla som mellanstatliga frågor och fatta beslut med enhällighet, säger Lena Hjelm Wallén. – Men vi har fått diskussionen att bli den praktiska, hur ska vi klara gränsöverskridande brottslighet? Då kommer jag till ett svar att vi ska använda EU och EU fullt ut. Vi ska rösta med kvalificerad majoritet och vi ska ta med Europaparlamentet, säger hon.
Annika Ström Melin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".