Israelisk räd mot stad i Gaza

Tidigt på söndagsmorgonen dödades minst sex människor när israeliska styrkor genomförde en omfattande räd mot staden Rafah i den södra delen av Gaza. Anfallet kommer samtidigt som försöken att skapa en ny palestinsk regering är inne i en akut kris.
Med ett femtiotal stridsvagnar och pansarfordon gick den israeliska armén in i den mycket tättbefolkade staden Rafah i Gaza, alldels på gränsen mot Egypten. Förstörde hus och tunnlar Understödda av attackhelikoptrar förstörde armén flera hus och tunnlar som israelerna hävdar används för vapensmuggling. Sjukhusen i staden fylldes snabbt av skadade och döda, en femtonårig pojke finns bland de som dog. En israelisk soldat dödades också i striderna och palestinierna svarade på anfallet genom att skjuta primitiva raketer mot den israeliska staden Sderot i Negevöknen. Meddelande till Arafat Räden mot Gaza är ett kraftfullt meddelande från den israeliska regeringen till den palestinska ledningen - i praktiken Yassir Arafat - att gå med på den regeringslista som lagts fram av Mahmoud Abbas, tilltänkt ny palestinsk premiärminister. Hittills har Arafat motsatt sig Abbas förslag och på lördagen stormade den tillträdande premiärministern ut från ett möte med Arafat, efter det att han hotat avgå om hans lista inte fick den palestinske presidentens godkännande. Makten över säkerhetsstyrkorna Motsättningarna gäller främst makten över säkerhetsstyrkorna - Arafat har sagt att han vill behålla den och har underkänt Abbas val av säkerhetschef. Kan inte Arafat och Abbas enas, riskeras inte bara regeringen, utan också möjligheterna att återuppta fredsprocessen med Israel. Utan lista ingen Färdplan USA har sagt att utan en trovärdig palestinsk regering kommer den så kallade Färdplanen som mynnar ut i en palestinsk stat redan om två år, inte att publiceras. Arafat står nu under ett hårt internationellt tryck att acceptera Abbas lista, inte minst från Storbritannien där premiärminister Tony Blair investerat mycket politisk prestige för att få igång fredsprocessen igen.
Lars Kobbe, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".