Pensionschock i Tyskland

I forna DDR var det många ur samhällets elitskikt som blev berättigade till ett tillägg på pensionen. När den nya tyska staten accepterade det här 1992 var man inte medveten om hur många som berördes. Bara i delstaten Sachsen har utgifterna stigit från 320 miljoner kronor 1995 till 670 miljoner kronor förra året, och det fotsätter att stiga.
Visst är den en sorts ödets ironi att det man här kallar de nya förbundsländerna, alltså de som en gång låg i Östtyskland, att de nu dignar under bördan av att betala pension till den för detta så kallade intelligentian i det forna DRR. Honeckers fru Varje månad skickas det till exempel nästan 14 000 kronor till den siste diktatorns Erich Honeckers hustru i Chile. Den förre kulturministern Klaus Höpcke, mannen som bland annat ledde kampanjen för att frånta Wolf Biermanns medborgarskap på sjuttiotalet, och den gamle spionchefen Markus Wolf. Alla lyfter de enligt en lag från 1992 fortsatt sin höjda pension. Dåliga fakta För i DDR var många ur samhällets elitskikt, från lärare och läkare, till partiarbetare, heltidspolitiker och ingenjörer som var berättigade ett rejält tillägg till sin pension. När det här accepterades av den nya tyska staten 1992, då hade man uppenbarligen bristfälliga faktaunderlag för hur många som skulle komma att kräva höjd pension. Bara i delstaten Sachsen där städer som Dresden och Leipzig ligger där har utgifterna för det som i DDR hette intelligenspension stigit från 320 miljoner kronor 1995 till 670 miljoner kronor förra året, och det fotsätter att stiga. Gäller bara vissa titlar Men det är inte bara bisarrt att många av de gamla förtryckarna fortsätter att lyfta förmåner långt över de vanliga pensionärernas nivå, utan nu hotar också en mängd tekniska pensionärer att stämma staten eftersom det bara är de som har titeln ingenjör som får intelligenstillägget. Men kemister, matematiker och fysiker hävdar att så var det aldrig i DDR. Idag betalar delstaterna två tredjedelar av pensionen och staten resten. Det här är på väg att knäcka den nya delstaternas ekonomier, och det pikanta är att pengarna tas bland annat från det solidaritetspåslag som höginkomsttagare i väst fortfarande betalar till öst. Kanske var det inte till just detta de hade tänkt sig att pengarna skulle gå.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".