Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny metod ska lugna stökiga fångar

På tre kriminalvårdsanstalter provas sedan några månader tillbaka ett nytt system för att ta hand om stökiga intagna. De tre avdelningarna med sammanlagt 18 platser ska vara ett alternativ för fångarna, för att de samtidigt ska slippa långvarig enskild isolering. Men en av fångarna tycker de är kränkande.
– Det här är det mest utstuderade systemet jag har varit med om för att bryta ner folk och kränka dem, säger han. Vi går i kulverten under kriminalvårdsanstalten Hall i Södertälje. Sedan i januari finns det på Hall och två andra svenska fängelser specialavdelningar för att ta om hand särskilt stökiga fångar, så kallade ski-avdelningar. Ski står för Särskilt Krävande Intagna. Plocka ut värstingarna Vad handlar det om då? Jo ski-avdelningarna går ut på, att få bort de här intagna från de vanliga avdelningarna där de ställer till med bråk för att det ska bli lugnare där. Samtidigt vill man undvika att sätta dem i långvarig isolering, för man vet att ren fysisk isolering dels är nedbrytande och dels så börjar stökigheten om från ruta ett så fort den intagne kommer tillbaka till en normalavdelning. Med hög personaltäthet ska de intagna hållas i små grupper som ska verka lugnande och förhoppningsvis få dem på andra tankar. – Vi försöker jobba nära och personalen är modeller för de intagna som kan visa dem att man kan hantera konflikter på ett annat sätt, än att ta till nävarna eller hot eller våld för att få som man vill, säger kriminalvårdsinspektör Gabriella Roupe. Meningen är inte i första hand att de intagna ska trivas där utan att de ska motiveras att förändra sig själva, och det är inte alltid det är uppskattat. Intagen greve Bakom en av dörrarna på ski-avdelningen sitter greven. Han är känd som greven och därför kallar också vi honom för det. Just det här med temperamentet och behärskningen är en av anledningarna till att även han sitter här. – Ja, man har väl varit lite stökig. Det har väl hänt att man har slagits med plitarna och så där. Man är ju inte mer än människa, det är ju därför man sitter inlåst, för att man har hett temperament, säger greven. Skeptisk till experimentet Greven säger att han har suttit inne så pass länge att han har hunnit avverka flera sådana här experiment, som han kallar det, och det här har han inte mycket till övers för. – Det här är det mest utstuderade systemet jag har varit med om för att bryta ner folk, och kränka dem. Jag ser ingenting positivt. Det låter så bra på papperet att det här är en stödavdelning, där de ska hjälpa oss. Men det här är ju bara ett system för att hålla en isolerad längre. – Och att isoleringsstraffen är skadliga kan inte någon tvista om, säger Greven, som är en fångarna på Halls ski-avdelning.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".