Hälsominister fick sparken efter mörkning av sars

På söndagen erkände de kinesiska myndigheterna att antalet insjuknade i den svåra lungsjukdomen sars är tio gånger så stort i Peking än vad som tidigare rapporterats. Kinas hälsovårdsminister och borgmästaren i Peking har avskedats som en följd av mörkläggningen.
Huvuden har börjat rulla i Kina som en följd av att högt uppsatta partifunktionärer inom kommunistpartiet har hemlighållit information om omfattningen av sars-fall. Ryktet hade rätt Under några veckor har rykten cirkulerat i Peking om att antalet sjuka i den svåra lungsjukdomen skulle uppgå till flera hundra i den kinesiska huvudstaden. Fram till i dag har myndigheterna hävdat att antalet fall i Peking skulle vara 37. På söndagen var det dags för en ny officiell sanning. Tio gånger så många som sagts 346 konstaterade sjukdomsfall finns i Peking och dessutom ytterligare 402 som misstänks kunna bära på sars-smitta. Kina rapporterade på söndagen också ytterligare tolv dödsoffer. Även i Hongkong fortsätter dödssiffran att stiga, sju nya dödsoffer konstaterades där på söndagen. Totalt beräknas 203 människor avlidit i sjukdomen, närmare 4 000 har smittas, ett stort antal av dem har tillfrisknat. Hög partiboss avskedas På söndagen meddelade den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua att hälsovårdsministern Zhang Wenkang och Pekings borgmästare tillika partiboss nummer två i Peking Meng Xuenong har avskedats. ”Vi har varit dåligt förberedda för att ta hand om denna svåra epidemi”, sa den biträdande hälsovårdsministern Gao Qiang sedan hans chef fått silkesnöret. På grund av smittorisken förbjuder Kinas politiska ledning landets medborgare att ta ledigt mer än en dag kring 1 maj. Vanligen omges 1-maj-helgen av en veckolång ledighet då hundra miljoner kineser reser, besöker släkt och spenderar pengar i butikerna.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".