Massiva USA-bombningar

Amerikanskt bombflyg har under söndagen genomfört massiva anfall mot talibanernas fästen i området runt Masar-e-Sharif i nordöstra Afghanistan.
Avsikten är att underlätta för oppositionen i den norra alliansen att flytta fram sina ställningar. Anfallen betecknas som de hårdaste hittills på den norra fronten och de pågick i över fem timmar, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Norra alliansen uppger nu att den efter de senaste bombanfallen har inlett en stor markoffensiv i ett strategiskt viktigt område söder om Masar-e-Sharif. USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld som just nu besöker Afghanistans grannländer sa på söndagen att den USA-ledda krigföringen mot talibanregimen är framgångsrik och att det går att mäta framgången. USA har tackat ja till ett erbjudande om militärhjälp från Italien i kriget mot terrorismen. Det uppgav försvarsdepartementet i Rom på söndagen. Italien har erbjudit USA 1000 soldater, attackhelikoptrar, stridsflygplan och specialister på kemisk och bakteorologisk krigföring. Det är ännu inte klart när de italienska styrkorna kommer att sättas in i terroristbekämpningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista