Betalleder införs för skoter

Skoterkörningen har länge varit fri och gratis i Sverige. Men i takt med att skotrarna blir fler, desto snabbare ökar buskörning och skador på naturen. På flera håll i landet införs nu betalleder för snöskotrar för att reglera skoterkörningen. I Tärnafjällen är planeringen i full gång, men man möter också kritik, säger projektledare Marianne Lindgren.
– Det här med skoterkörning är en del av identiteten för många här uppe i norra Sverige. Det sitter fortfarande djupt rotat i själen att det här är friheten för många. Därför ser man det som en inskränkning om man börjar resonera om att man dels måste hålla sig till leder, dels att man måste börja betala. Det finns redan många tusen mil skoterleder i norra Sverige. De flesta sköts ideellt av lokala skoterklubbar, det är broar som ska byggas, röda kryssmarkeringar och skyltar sättas upp och framför allt behöver lederna pistas eller sladdas ofta för att inte bli alldeles gropiga och sönderkörda. Men i turistområden som Tärnafjällen är lederna för många och långa för att de få ortsborna ska vilja sköta dom åt de många turisterna, och så föddes idén om betalleder för skoter här. Funäsdalsfjällen i Härjedalen har det, det är tredje säsongen nu. Markägare och turistföretagare äger tillsammans ett skoterledsbolag. Säsongskort kostar 800 kronor, dagkort 120. Enligt ordförande Sven-Erik Hammar är de flesta nöjda med de tydliga, bredare, välskötta skoterlederna. – Vi har fått fler skoteråkare och skidåkarna har blivit nöjdare. Eftersom vi har separerat skoter- och skidleder. De får en bättre upplevelse, de får en lugn och tyst skidtur uppe i högfjället till exempel. I Jämtlands, Dalarnas och Gävleborgs län ansöks nu om EU-pengar för ett projekt i 40-miljoners-klassen. Nordic Snowmobile Center ska innehålla 100 mil skoterled. I ansökan hänvisas bland annat till USA, som sägs ligga 5-10 år före Sverige när det gäller utvecklandet av kommersiell, hållbar skoterturism. I Tärnafjällen i södra Lappland räknar man med att skoterturisterna redan nu omsätter tiotals miljoner kronor per år. När det blir betalleder är det viktigt att de förvaltas lokalt. – Om de som bor här kan ta del i att förvalta de naturresurser vi har, dels tror vi att det blir bättre och vi tror att man fördelar ekonomin och demokratin ut till den här glesbygden som vi bor i. Turismen är det enda vi har det är vår enda överlevnad här uppe, säger Marianne Lindgren.
Pia Sjögren, Storuman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".