Rusning efter .se

Sverigesregering.se och illvilja.se. Det är några av de webbadresser som registrerats av privatpersoner, tack vare de nya friare reglerna som nyligen börjat gälla för den som vill ha en webbadress som slutar på .se, den officiella svenska landskoden på nätet.
Tidigare krävdes det att man hade ett företag registrerat i det namn man ville få som sajtadress på nätet. Men det behövs inte längre, då det numer är först till kvarn som gäller. Per-Olof Josefsson är VD på företaget Nic.se som administrerar registreringen av webbadresser i Sverige. Han säger att antalet nyregistreringar, drygt 40 000 nya .se-adresser de senaste veckorna, är över förväntan. Många vill bli först att muta in sitt för- eller efternamn som webbadress. Och så finns det de som försöker sig på att ''kidnappa'' kända varumärken i hopp om att sälja dessa webbadresser till glömska företag: – Det är tämligen frekvent. Till exempel var det 56 stycken som ville ha cocacola.se, säger Per-Olof Josefsson, VD på företaget Nic.se. Men alla de privatpersoner som ansökt om att få just den webadressen kommer att bli besvikna. Den går till läskedryckstillverkaren, eftersom den redan har registrerat namnet som ett varumärke. Även Sveriges Radio hoppas därför att p1.se ska gå till radion, och inte dataföretaget med snarlikt namn, som också vill ha den adressen. Men www.svt24.se kommer framöver inte att leda till någon av , Sveriges Televison, SVTs sidor. Vid lottdragning på onsdag går den antingen till ett tv-produktionsbolag eller en privatperson, som bägge var mer intresserade av den webbadressen än Sveriges Television, som struntade i att registrera SVT 24 på nätet. Eftersom den nya kanalen faktiskt heter 24:an, säger Helga Bågö, informationsdirektör på SVT: – Jag måste erkänna att när du berättar det för mig så tycker jag faktiskt att vi skulle försöka registrera SVT24.se också, säger Helga Bågö, informationsdirektör på SVT. I den långa listan över vilka adresser som det är mest konkurrens om, bekräftas det nya ordspråket som säger att ''all skit samlas på nätet''. Till exempel är det åtta personer som ansökt om att få adressen helvetet.se, medan det bara är två svenskar som vill starta himmelriket på internet. SVT har ännu inte tänkt på hur de ska agera om sajten SVT24.se, exempelvis skulle råka komma att innehålla mer porr än public service – Det är ju jättesvårt att svara på innan man vet vad som skulle kunna hända. Men när vi ser det i så fall så får vi väl då ta konsekvenserna av det och se om vi ska agera eller inte, säger Helga Baagö, informationsdirektör på SVT.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".