Irakier försvann sista dagarna

Tusentals irakier försvann under Saddam Husseins regims sista dagar då den gjorde upp räkningen med stora och små fiender. Desperata familjer söker nu efter sina anhörigas kroppar på landets fängelser och fängelsegårdar. SR:s korrespondent rapporterar från Abu Ghreib-fängelset.
Genom det vitkalkade hängningsrummet i Abu Ghreib-fängelset, strömmar i dessa dagar otaliga anhöriga till människor som regimen lät avrätta under sin sista dagar vid makten. Vi betraktar alla med förfäran raden av galgar som är smutsiga och slitna med grova rep av hampa som har en ögla i änden. Här hängdes, bland många andra, tre bröder, Saed 36 år, Mohammed 32 år och Hussein 29 år. Deras familjer är här för att se var och hur de slutade sina liv, och för att söka efter deras kroppar. Familjen tror att bröderna avrättades två dagar innan regimen föll, och därmen blev några av den irakiska diktaturens sista offer. I kamrarna runt om finns det dödsceller i långa rader. Bland bråte på golvet ligger rostiga tortyredskap. Oavsett om kriget var rätt eller inte, är bevisen för regimens ondskefullhet fullkomligt överväldigande. Få platser understyker detta med större tydlighet än detta fängelse.
Bengt Therner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".