Otåliga Bagdadbor vill ha ordning

Den pensionerade generalen Jay Garner ska nu leda Iraks återuppbyggnad. Han landade på Bagdads flygplats under annandagens morgon, och han fick genast otåliga frågor om när el och vatten ska återställas. ”Så snart som möjligt”, var det enda svar som Jay Garner gav.
Han besökte ett plundrat sjukhus och lovade att läkarna ska få hjälp.”Vi kommer att hjälpa er, men det kommer att ta tíd”,sa han. Många irakier är missnöjda med bristen på el och rent vatten. Och de klagar över fortsatt laglöshet, särskilt nattetid då staden ligger i mörker. Det råder också förvirring kring den man som utropat sig Bagdads borgmästare, Muhammed al-Zubaydi. Han håller hov på en hotellsvit i Bagdad, och hävdar att han valts av ledande irakier att styra Bagdad tills vidare. USA har sagt att man inte erkänner al-Zubaydis anspråk på att var Bagdads borgmästare. Och vaktmästaren på den igenbommade svenska ambassaden försöker hålla plundrare borta därifrån. ”Det kommer plundrare varje natt och försöker klättra över muren, men hittills har vi lyckats hålla dem borta”, säger Ali. Svenska ambassaden är orörd, till skillnad från en rad andra beskickningar. I den tyska ambassaden har hemlösa irakier flyttat in.
Nils Horner, Bagdad

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".